Krigsförbrytaren Obama inte välkommen!

Refuserad debattartikel, 2013

Nog för att det var skönt att George W Bush förlorade presidentvalet 2008, men frågan som infinner sig år 2013 är om det inte har blivit värre sedan dess. Många trodde på förändringar i och med att Barack Obama svor presidenteden, men den imperialistiska krigshetsen har bara ökat.
Det var ett stort hån mot bland annat Afghanistans folk när den amerikanske presidenten tilldelades Nobels fredspris 2009. De militära insatserna tilltog, och dödstalen steg. Som alltid är det den civila befolkningen som lider mest i krig, och Barack Obama borde tilldelats en plats inför skranket i Internationella Domstolen i Haag snarare än ett fredspris.
Barack Obamas politiska signum har blivit ”drönarkriget”. Drönare är förarlösa dödsmaskiner som styrs på distans av en människa med fingret på avtryckarknappen. I bland annat Jemen har president Obama satsat stort på drönarattacker. George W Bush genomförde under sin tid som president en (1) attack med drönare i landet, medan Barack Obama till och med 2012 hade genomfört 42 stycken. Det är ingen dålig ökning i procent för en fredspristagare.
Utvecklingen med drönare har gått så långt att till och med amerikanska tidningar, som vanligtvis är maktens papegojartade megafoner, har börjat granska och ifrågasätta utvecklingen med drönare. Till exempel ställde Amy Davidson på tidskriften The New Yorker frågan hur fel det är med att presidenten sitter i ett stängt rum, tittar på listor och porträttbilder, – en somalisk man, en sjuttonårig flicka, en amerikansk medborgare – och bestämmer vem som ska dö. Vem som ska få leva och vem som ska få dö förefaller alltmer godtyckligt ju längre Barack Obamas drönarattacker får fortgå. Presidenten och alla hans män upprättar renodlade dödslistor. Den påstådda kampen mot terrorismen blottlägger snarare vilka som är de stora terroristerna idag, och med historiens facit av imperialistiska övergrepp på pränt, kan Barack Obama enbart skrivas in på den växande listan över krigsförbrytare. USA-imperialismen har genom historien begått brott mot ett överväldigande antal av världens länder; Vietnam, Korea, Chile, Kuba, Nicaragua, och nu på senare år Irak, Afghanistan, Libyen, Jemen och det hotande fullskaliga kriget mot Syrien, för att ta några exempel. Allt i strid mot internationella lagar och folkrätt.
I dagarna kommer Barack Obama till Sverige. Den svenska makteliten är alldeles till sig i trasorna av upphetsning och lär troligen krypa som kuvade hundar inför sin husse. Det är hyckleri på hög nivå av våra fega svenska politiker. Vi minns väldigt väl hur Sverige och dåvarande utrikesminister Anna Lindh lade sig platt för storebror USA och lämnade ut de två egyptierna, Ahmed Agiza och Mohammed Alzery, till långa fängelsestraff och tortyr. Vi minns också hur Sverige spelade med i hetsen mot Julian Assange och Wikileaks, när svenska myndigheter för första och enda gången engagerat sig i ett våldtäktsmål. Wikileaks”brott” var att avslöja krigsbrott begångna av USA-imperialismen och dess medlöpare. Samma ”brott” som Chelsey Manning (f.d. Bradley) sattes i bur och torterades för. Samma typ av ”brott”som Edward Snowden nu också jagas för, efter att ha avslöjat omfattande integritetskränkande topphemliga övervakningsprojekt. De som avslöjar brotten blir jagade som djur, medan de som begår brotten går fria eller tilldelas fredsutmärkelser. Det är en märklig och bisarr tid vi lever i.
Hade vi i Sverige haft ståndaktiga politiker som rakryggat hade försvarat folkrätt och internationella lagar och velat leva upp till de fina proklamationerna i FN-stadgarna, hade de avvisat Barack Obamas besök. En krigsförbrytare är inte välkommen på svensk mark. Skicka hem honom, eller sätt honom bakom lås och bom! Det är dags för Sverige att visa att vi är en nation som inte lägger oss platt för någon stormakts vilja.
Robert Wettersten,
ordförande i Kommunistiska Partiet i Malmö
Karl Strandberg,
ledamot i Kommunistiska Partiets partistyrelse