Gratis kollektivtrafik

Opublicerad insändare från 2010.

En av de viktigaste frågorna för oss kommunister i regionvalet är att införa gratis kollektivtrafik i Skåne. Den är bra utbyggd i dagsläget, men den kan utökas än mer för att öka servicen.
Den sammanlagda kostnaden för en avgiftsfri kollektivtrafik skulle endast uppgå till en tredjedel av kostnaden för de skattesänkningar som den oheliga alliansen genomfört den gångna mandatperioden. Vi har med andra ord råd om vi ökar skatten för de rika.
Det finns bara fördelar med gratis kollektivtrafik, inte minst för miljön. Vägen till en klimatsmartare politik går inte via höjda bensinpriser som bara drabbar vanliga inkomsttagare hårt. Inte heller via trängselavgifter. Och visst är det trevligare att åka tillsammans än att sitta själv i en bil!
Vi tycker det är viktigare att kunna åka gratis på bussar och tåg än att ge skattelättnader för rika knösar i Limhamn, Båstad eller Falsterbo. Detta skiljer oss från hycklare som Miljöpartiet som säger sig värna miljön men samtidigt i regionen har röstat för höjda taxor i kollektivtrafiken. Att rösta på Miljöpartiet för att man gillar miljön är ungefär lika dumt som att rösta på Folkpartiet för att man gillar folk.
Rösta för miljön och en rättvisare ekonomi genom att rösta på Kommunistiska Partiet i regionvalet!
Jörgen Lundberg
Kommunistiska Partiet i Malmö